Good Hair Festival

Zaterdag 14 juni & zondag 15 juni Met: Quinsy Gario, Pink Oculus, Barber (van Hutspot) e.a.


Wat is Good Hair? Als je haar maar goed zit, toch? Haar laat zien wie je bent. Het is een expressie van je roots en persoonlijkheid. De roots die je geërfd hebt: stijl, kroes, krul of iets ertussen in. En je persoonlijkheid door de haarstijl die jij draagt. 

Tijdens het Good Hair Festival in het Tropenmuseum komen twee dagen lang alle obsessies, feiten, verschillen en overeenkomsten van zwart & wit haar aan bod. Dompel je onder in de wereld van lange lokken, korte bobs, weaves, dreadlocks en krullen. Laat je inspireren door persoonlijke ‘haar verhalen’. Ontdek de geheimen van de 'Natural Hair' beweging. Ontmoet de barbiers van weleer. Of laat je knippen door de trendy Ghanese kappers uit Amsterdam Oost. Good Hair Festival, zaterdag 14 juni van 15.00 – 21.00 uur en zondag 15 juni van 12.00 – 17.00 uur in het Tropenmuseum, €8,- per dag, €12,50 voor twee dagen (incl. entree). 

Zaterdag programma

De zaterdag gaan we de diepte in met gesprekken, performances en rondleidingen. Ga mee met de Haar-tour langs vijf verschillende theaterstukjes en stap binnen in de wondere wereld van haar. Of schuif aan bij het radioprogramma Roet in het haar en luister live naar Quinsy Gario die kenners en liefhebbers interviewt. Ken je de muziekvideoclips uit de jaren ’80 en ’90 nog? Job de Wit van 22tracks geeft een terugblik naar een tijd waar lange vlechten en haarmatjes de dienst uitmaakten. Ook kan je het gesprek bijwonen over Haar jeugdtrauma’s, onder leiding van Nicole Terborg. Is dit voor jou een herkenning of een ontdekking? 

Zondag programma

De zondag is er de hele dag een haarmarkt. Struin langs de zo’n 30 kraampjes voor unieke en bijzondere haarproducten, technieken en accessoires. Sta jij te springen om tips & tricks? Bekijk dan de YouTube-tutorials in de tentoonstelling Zwart & Wit of woon het dubbelinterview bij met een black hair en Japanse haarspecialist. Tijdens een Q&A met haarbloggers kom je deze dag alles te weten over wat bloggers op het gebied van Natural Hair bezighoudt. Voor meer persoonlijke haarverhalen loop je binnen bij Je haar verhaal waarbij korte verhalen elkaar af wisselen gedurende de middag. Mannen kunnen hun hart ophalen in de kappersstoel van Barber (van Hutspot) en de Ghanese kappers uit Amsterdam Oost. De hele dag vinden er verschillende optredens plaats van onder andere Pink Oculus.

Good Hair diner

De eerste dag van het Good Hair Festival, zaterdag 14 juni, wordt afgesloten met een Good Hair-diner. Krijg je geen genoeg van alle ‘haar’ verhalen? Tijdens dit diner gaat het programma gewoon door. Verschillende artiesten en sprekers zullen een stuk voordragen of ten gehore brengen. Beperkt aantal plaatsen beschikbaar, reserveren voor het diner kan via reserveren@tropenmuseum.nl, kosten: €27,50 (excl. entree).

Tentoonstelling Zwart & Wit

Dit evenement is ontstaan naar aanleiding van de tentoonstelling Zwart & Wit. Persoonlijke verhalen, foto’s, films en beeldende kunst laten zien hoe ‘zwart’ en ‘wit’ sinds 1863 in Nederland met elkaar leven. Aan de hand van prikkelende vragen nodigt het Tropenmuseum zijn bezoekers uit om de discussie aan te gaan. Met elkaar, én met zichzelf. De tentoonstelling Zwart & Wit is nog tot en met 15 juni 2014 te zien in de Lichthal van het Tropenmuseum. De tentoonstelling Zwart & Wit is mogelijk gemaakt met bijdragen van het Mondriaan Fonds, SNS REAAL Fonds, Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013, AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst), het kfHein fonds, de Janivo Stichting en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het Tropenmuseum wordt structureel gesteund door de leden van de BankGiro Loterij. Foto: Alek


Noot voor de redactie Graag nodigen wij u uit voor dit evenement op zaterdag 14 juni en zondag 15 juni. Indien u hierbij aanwezig wilt zijn of voor meer informatie kun u contact opnemen met Wilhelmien Hoekstra: T. 088-0042 800 E. wilhelmien.hoekstra@tropenmuseum.nl.

Persfoto's: 

Good Hair Festival - poster

Downloaden JPEG (2.19 MB)

Zwit & Wart - poster

Downloaden JPEG (1.43 MB)

Kappersbord Kumasi (1)

Periode: voor 1998 Collectie: Tropenmuseum

Downloaden JPEG (0.18 MB)

Kappersbord Kumasi (2)

Periode: voor 1998 Collectie: Tropenmuseum

Downloaden JPEG (0.19 MB)

Kappersbord Kumasi (3)

Periode: voor 1998 Collectie: Tropenmuseum

Downloaden JPEG (0.17 MB)

Kappersbord Kumasi (4)

Periode: voor 1998 Collectie: Tropenmuseum

Downloaden JPEG (0.94 MB)

Kappersbord Kumasi (5)

Periode: voor 1998 Collectie: Tropenmuseum

Downloaden JPEG (0.73 MB)