Aleppo

t/m december 2017

© Stanley Greene / NOOR

Hoe verbeeld je het cultuurhistorische belang van één van de oudste steden van de wereld? Een stad die de afgelopen maanden vrijwel continu in het nieuws was vanwege het conflict dat zich daar afspeelt. Het onvermijdelijk gevolg is een onvolledig en gekleurd beeld: de stad wordt geminimaliseerd tot brandhaard en zijn oud-inwoners tot vluchtelingen. De emoties die met het conflict gepaard gaan, zijn net zo min te vangen in een tentoonstelling.

Toch wil het Tropenmuseum zijn bezoekers meer laten zien van deze bijzondere stad. Een maquette van Aleppo uit eigen collectie vormt het middelpunt van deze tentoonstelling. Foto’s van o.a. Stanley Greene en Zilveren Camera-winnaar Eddy van Wessel, briefkaarten en films geven een beeld van de stad tijdens en voor het conflict.

Rondleidingen

Elke zondag geven oud-inwoners van Aleppo rondleidingen door de tentoonstelling van 15.00 - 16.00 uur. Zij delen hun persoonlijke verhaal en gaan met museumbezoekers in gesprek. Reserveer jouw ticket online.
Meer informatie over de rondleidingen.


Evenementen

Vrijheidsontbijt: Imagining Freedom

5 mei  2017

Imagining Freedom is een jaarlijks terugkerend event dat plaatsvindt in het kader van 4 en 5 mei. Tijdens dit event staat het Tropenmuseum stil bij de betekenis van vrijheid in deze tijd waar landsgrenzen vervagen, machtsverhoudingen verschuiven en culturen vermengen. Welke vormen kent de universele strijd voor vrijheid?

Tijdens het vrijheidsontbijt gaan publiek en genodigde sprekers met elkaar in gesprek over vrijheid. Hakam Shaar vertelt over zijn visie op de wederopbouw en toekomst van Aleppo en de Syrisch-Palestijnse dichter Ghayath Almadhoun draagt voor uit eigen werk. Lina Issa verbindt op artistieke wijze deze bijzondere maaltijd.


08.00 - 10.00 uur | Tickets: € 20,- (inclusief museumentree) | Reserveer
Grand Café De Tropen (ingang Oosterparkzijde) | 18+ | 100 couverts | Halal & vegetarisch | Voertaal: Engels


Fotografie onder door Ed Kashi (1) en Sebastiano Tomada (2) en Eddy van Wessel (3).