Fashion Cities Africa

Vanaf 6 oktober - campaign photography © Chris Saunders

Kijkend door de ogen van mode-experts uit Casablanca, Johannesburg, Lagos, Nairobi én Nederland maak je in deze tentoonstelling kennis met levendige en veelzijdige modescenes die de modewereld opschudden. Mode-items, persoonlijke verhalen, blogs, foto’s en films dompelen je onder in een visueel spektakel van trends. Fashion Cities Africa is vanaf 6 oktober te zien in het Tropenmuseum.


Van streetwear tot couture

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet: in verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in vier van die Afrikaanse steden - vol creativiteit, innovatie en ondernemerszin.
 

"Now more than ever, the African contintent is collectively tuned to proudly express its beauty, diversity and heritage - for our people, for the world and on our own terms."

- Maki Oh, Lagos
 

Lokaal perspectief

In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama.

Afrikaanse roots in Nederlandse mode

Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.


Fashion Connection

Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi. Veel modeontwerpers, bloggers en stylisten uit deze steden zijn wereldwijd populair geworden door social media. Met hun ontwerpen, foto’s en video’s inspireren ze jonge modeliefhebbers wereldwijd. Voor Fashion Connection gingen we op zoek naar Afrika-minded modeliefhebbers in Nederland. Van hen zijn vanaf 6 oktober portretten te zien in de tentoonstelling.


Pers

Natuurlijk zijn wij altijd op zoek naar kansen voor free publicity. De vooraankondiging en rechtenvrij beeldmateriaal zijn hier te vinden. Neem voor meer informatie contact op met Mick Groeneveld, PR & Brand Manager.


De tentoonstelling Fashion Cities Africa komt voort uit een samenwerking met Royal Pavilion & Museums, Brighton & Hove en wordt mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, het VSBfonds en Prins Bernhard Cultuurfonds. Tentoonstellingsontwerp door NLÉ / Kunlé Adeyemi.


The Sartists 'Sports Series' © Andile Buka, 2ManySiblings (Velma Rossa & Papa Petit) © Sarah Waiswa