Fashion Cities Africa

te zien tot januari 2019

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 16 lokale experts.

Lokaal perspectief

In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama.

Afrikaanse roots in Nederlandse mode

Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.
 

© Chris Saunders

Evenementen

Kun jij geen genoeg krijgen van Fashion Cities Africa? Tijdens onze events gaan we dieper in op de modescenes in de verschillende Afrikaanse steden of kun jij zelf creatief aan de slag. De volgende evenementen staan in het teken van de tentoonstelling:

 

Spice it! | Johannesburg
19 november 2017, 14.00 – 17.00 uur
Meer info

Nationale en internationale mode-experts komen samen voor talks, workshops en muziek rond het New York City van Zuid-Afrika: Johannesburg.

Fashion Fest
9 december 2017, 11.00 – 17.00 uur
Meer info TBA.

De modewedstrijd fashion fest is de tweede editie van een co-creatie tussen MAFB en het Tropenmuseum. Een nieuwe generatie modemakers laat zich inspireren door de mode- en textielcollecties van het museum en creëert een eigen visie op mode van nu. De talenten - 84 ambitieuze mbo-studenten, hbo-studenten en autodidacten – showen hun creaties tijdens deze indrukwekkende modeshow in het Tropenmuseum.

Fashion Connection

Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi. Veel modeontwerpers, bloggers en stylisten uit deze steden zijn wereldwijd populair geworden via social media. Met hun ontwerpen, foto’s en video’s inspireren ze jonge modeliefhebbers wereldwijd en delen ze een eigen perspectief op hun stad, land en continent.

Wij gingen via social media op zoek naar Afrika-minded modeliefhebbers in Nederland. Van hen maakte de Zuid-Afrikaanse fotograaf Chris Saunders een fotoserie op en rond de Dappermarkt in Amsterdam-Oost. Het eindresultaat, de serie Fashion Connection, is als mini-tentoonstelling te zien in Fashion Cities Africa.

© Chris Saunders

Boeken over mode in Afrika

Tropenmuseum en boekhandel Athenaeum werken samen. Op zoek naar een goed boek over mode en design uit Afrika? Je vindt 'm hier!


Pers

Een uitgebreid persbericht en rechtenvrij beeldmateriaal zijn hier te vinden. Neem voor meer informatie contact op met Mick Groeneveld via pers@tropenmuseum.nl.


De tentoonstelling Fashion Cities Africa komt voort uit een samenwerking met Royal Pavilion & Museums, Brighton & Hove en wordt mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, het VSBfonds en Prins Bernhard Cultuurfonds.

Tentoonstellingsontwerp door NLÉ / Kunlé Adeyemi.